Vad är Kaseinprotein? Fördelar & Nackdelar
Publiceringsdatum: 2024-06-15
Vad är egentligen kaseinprotein?, och vad är fördelarna respektive nackdelarna med tillskottet? Allt detta reder vi ut i denna artikel.

Vad är Kasein?
Kasein är en form av protein som utgör ca. 80% av proteinet i komjölk, medan de återstående 20% av proteinet utgörs av vassle. Kaseinprotein framställs alltså från mjölk som är en restprodukt vid tillverkningen av ost. Efter detta så separeras kaseinet från vasslet och det används bland annat till att skapa två olika typer av proteinpulver, kasein och vassle.
Kasein har en långsammare absorption och frisättning i kroppen, vilket har gjort det till ett populärt tillskott att använda på kvällen innan sömn.
Det är ett så kallat komplett protein eftersom det innehåller alla de nio essentiella aminosyrorna som människokroppen behöver, men som vi måste få i oss via kosten. Dessutom är kasein särskilt rikt på aminosyran glutamin, som är extra viktig för immunförsvaret och muskelåterhämtning.
Kasein är en form av protein som utgör ca. 80% av proteinet i komjölk, medan de återstående 20% av proteinet utgörs av vassle.
Fördelar med Kasein
Långsam frisättning: Kroppens matsmältningssystem bryter ner kaseinproteinet långsammare än andra former av protein, vilket ger en långsam frisättning av aminosyror i kroppen. Denna funktion gör tillskottet till ett bra alternativ att använda innan sömn.
Muskeltillväxt och återhämtning: Kasein, precis som andra former av protein spelar en stor roll i att stimulera muskeltillväxt och förbättra återhämtningen. Oftast är det inte någon större skillnad i antal gram protein man får i sig när man använder kasein respektive vassle.
Ökad mättnadskänsla: Kaseinprotein kan ha en större effekt på mättnadskänslan på grund av att det ofta blir mer skum vid blandningen, vilket kan vara till fördel för personer som har som målsättning att gå ner i vikt.
Hälsofördelar: Kasein innehåller en väl balanserad näringsprofil med mycket protein och andra näringsämnen, vilket kroppen behöver för att bibehålla normal funktion. Kasein innehåller ibland även mycket kalcium, som är viktigt för att bibehålla en hälsosam skeletthälsa.
Lättblandat: Proteinpulver som är gjorda av kasein kan enkelt blandas i en smoothie, en proteinshake eller användas i bakning. Ett populärt sätt att använda kasein på är att använda en liten mängd vätska och blanda proteinpulvret till en fluffig pudding.
Nackdelar med Kasein
Matsmältningen: Vissa individer som är känsliga mot mjölkprotein kan uppleva besvär som gas, uppblåsthet och magont vid användning.
Långsam absorbation: Ibland vill man ha en snabbare absorption av näringsämnen, speciellt protein. Om det är fallet så passar proteinpulver gjorda på vassle bättre då det tas upp snabbare av kroppen.
Slutsats
Kaseinprotein är ett utmärkt kosttillskott för att stimulera en långsammare frisättning av protein, vilket i sin tur stimulerar muskeltillväxt och återhämtning. Produkten tillverkas av mjölkprotein, som är en restprodukt från osttillverkning. Kasein innehåller oftast ungefär lika mycket protein per gram som vassle men har oftast en annan smak och konsistens.
Klicka här för att utforska Gymkungens utbud av kaseinprotein.
Källor
Healthline: What is Casein Protein?
European Journal of Clinical Nutrition: Satiety
National Institutes of Health: Bioactive Peptides
Osteoporosis International: Calcium and Bone Health
Mayo Clinic: Lactose Intolerance
Sports Medicine: Protein Absorption Rates